door Marijn Vreriks, MaS-er

Op zaterdag 16 november 2013 om 9:00 begonnen de werkzaamheden in het Varviksveld. Dit gebied moest onderhouden worden, omdat het anders zou dicht groeien.

Het was die dag heel mistig en dat bleef ook zo de hele dag. Het was erg drassig op het veld en de heide.
We verdeelden de groep, die bestond uit ongeveer 20 mensen, in twee groepen. Eén groep ging een bosje berken weg halen op de hei. Daarvoor gebruikten ze: zagen en kniptangen. De andere groep ging hooien op het veld, achter het heideveld en daar was het nog drassiger. Ik hoorde bij die groep en ons gereedschap bestond uit: hooivorken en harken. Het hooien was best wel een zwaar karweitje, zeker omdat alles zo vochtig was. De andere groep was vrij snel klaar met het bosje berken weg halen. Tijdens de pauze kwam de eigenaar van het stukje grond cake brengen. “En die was erg lekker”.

 

Na de pauze was het hooien ook vrij snel klaar. Daarna moesten we een deel van het strookje hoge struiken tussen de heide en het veld weg halen, maar de bramenstruiken moesten blijven staan voor de boomkikkers. En we gingen plaggen scheppen. Je kon zien dat iedereen moe werd, na zo’n lange tijd werken. Een beetje achterin het gebied stond een grote groep struiken en die waren nogal bijzonder in het Varviksveld. Daar kwam het water soms hoger dan je enkels. Dicht bij de struiken stonden een paar grote berken en die moesten om, zodat de struikjes verder konden groeien. Ik vond het best leuk om de bomen om te zagen. Na het bomen omzagen moesten de bomen in stukken worden gezaagd en dat was ook wel een zware klus. De stammen moesten weggesleept worden in het bos.
Aan het einde van de werkzaamheden kregen we een lekker warm kopje soep en die was ook nog eens heel lekker.
Die dag hebben we geen dieren gezien, alleen een half konijn. We hebben ongeveer 4 uur gewerkt.
Het was wel een heel leuke ochtend.
Dit was mijn verslag over de natuur werkzaamheden op het Varviksveld op 16-11-13.

Marijn Vreriks