Door Sander Rooiman, MaS-er

Vandaag zijn we aan de slag geweest bij landgoed Groot Brunink, vlak bij Enschede.

  We begonnen de ochtend met (wat) regen. Gelukkig ging de regen weg toen we daadwerkelijk begonnen.
We waren met een groep van ca. 30 personen.
We kregen de opdracht om een houtwal af te zetten (weghalen). Toen we begonnen was het droog geworden en begonnen we met de eerste bomen weg te halen met zagen en kniptangen. Dat ging eigenlijk wel goed want de ene boom ging na de andere boom.
De groep was verdeeld in 'zagers' (grote groep) en 'knippers' (kleinere groep)
We zaagden de bomen om terwijl andere groep de bomen kaalknipten. Het was erg leuk, maar ook een erg zwaar werk. Ook moesten we voor de veiligheid een helm op. Want je zou een tak of zo iets op je hoofd kunnen krijgen
Zo viel er een boom een andere richting op dan bedoeld was, direct werd er "OPGEPAST" geroepen en viel de boom veilig op de grond. Elke keer wanneer we een boom omgezaagd hadden waren er andere mensen die de boom kaal knipten en afzaagden. Ook moesten de bomen op een speciale manier neergelegd worden naast de kapplaats.
Die bossen met verzamelde takken zou later een keer worden opgehaald.
 
  Toen hadden we pauze, even rusten en wat lekkers drinken. Toen we klaar waren met de pauze pakten we ons gereedschap en liepen we weer naar waar we werkten, toen we daar aankwamen waren er niet heel veel bomen meer over, maar natuurlijk wel genoeg om nog even door te werken. Sommige bomen waren lastig om te zagen maar andere niet, die waren juist gemakkelijk om te zagen. De bomen die moeilijk om te zagen waren, waren meestal dikke bomen en de dunne boompjes waren makkelijk om te zagen. Vervolgens ging de ene boom na de andere om, het was lekker werken.
Toen begon het nog even te motregenen, wat best wel vervelend was. We gingen gewoon door met waar we mee bezig waren. Toen we bijna klaar waren moesten nog een paar stronken weggezaagd worden. Toen gebeurde er iets grappigs, er zat een zaag vast in een boomstronk. Er werd met man en macht aan gewerkt om die zaag uit de boomstronk te krijgen, we moesten natuurlijk wel de zaag uit de boomstronk halen. De zaag was er nog steeds niet uit, maar uiteindelijk was er iemand die wrikte met de zaag en ja hoor, hij was eruit.  

Daarna stopten we want het was al bijna 1 uur, we pakten onze spullen in en liepen terug naar de auto. We kregen op het einde een kop soep. Dat was erg lekker. Vervolgens ging de een na de ander weer naar huis. Het was een leuke dag geweest.