door Erik Rolevink, met foto's van Geert Keep

Toen ik twee weken geleden vertelde dat ik op Dierendag naar een Duitse barbeque (!) zou gaan werd dat in mijn omgeving met gefronste wenkbrouwen ontvangen. Toch is het gebeurd en wie er bij was kan het bevestigen. Dit jaar viel onze internationale werkdag immers op 4 oktober. We waren weer te gast bij onze Duitse buren en wij (van EnHOe) waren zoals gewoonlijk weer ver in de meerderheid.
Dit keer had Christoph Rückriem een klus voor ons bedacht op een moeilijk te vinden plek, in de marke Krosewick pal tegen de grens aan. Vanuit de lucht zie je hier een prachtig kleinschalig landschap met houtwallen, heideveldjes, veel weidepoelen en een bosje langs de grens. Dat bosje was ons doel: het Krosewicker Grenzwald.

 Ons werkgebied op Google Earth  De bospoel in het Krosewicker Grenzwald


De opdracht was de bospoel te verlossen van opgeschoten wilgenopslag langs de oever. Zodat er meer licht in het water kan komen. Daarvan profiteren zeldzame dieren en vooral waterplanten die hier gedijen. Hier is ooit de zeldzame Luronium natans gevonden.
Met 31 paar handen kon onze opdracht voor een groot deel worden uitgevoerd. We hadden nog wel meer willen doen maar de drassige oever liet dat niet toe. We hebben dus ook wat berken gerooid op de heide ten zuiden van de bospoel.
Op deze dag hebben vijf van onze MaS'ers hun "vuurdoop" bij EnHOe meegemaakt.

 In gevecht met de wilgen  Moorschnuckenwürstchen na afloop


Na afloop van ons werk keerden we terug naar het Biologische Station in Zwillbrock. Na een rondleiding door Christoph hebben we daar genoten van het fantastische najaarsweer (22°C) en van de beroemde heideschapenbraadworstjes (25 letters). Volgend jaar doen we dit weer, zeker weten.