door Albert Boekema

Op een bijna zomerse dag, het was nota bene al 18 oktober, togen de vrijwilligers van Enhoe en IVN, 23 man en vrouw sterk, goed gemutst naar een klein heideterrein van ca 1 ha, nabij de Puntbeek, vlakbij het Lutterzand. Daar was drie jaar geleden met succes de heide geschoond van dennetjes en berkjes.Bij aankomst bleek de heide nu vol te zitten met vooral dennetjes en aan de rand ook met berkjes (tussen gagelperceeltjes).
De dennetjes, veelal niet groter dan enkele decimeters, lieten zich makkelijk trekken. De berkjes moesten met de spade worden uitgegraven.

Mede door het fraaie weer was de stemming opperbest. De heide was zeer goed toegankelijk en droog, de inzet hoog.
Als ware een tornado werd de heide door de vrijwilligers radicaal geschoond! Al met al was onze klus ruim voor 13.00u geklaard.

Tijdens de werkzaamheden was er ook aandacht voor de aanwezige fauna, in bijzonder ontdekten we een zeer atletische kikker (niet de rugstreeppad) en witte bolletjes/blaasjes, waarin volgens deskundige uitleg zaadcellen zitten van wespen.
Na de werkzaamheden werden we ontvangen in het Jan Wesselinkhoes, een mooie schaftlocatie met proper toilet, waar de catering voor een prima soep zorgde.

Voldaan, maar ook met de nodige spierpijn bij de debutanten onder ons, togen we per fiets (klasse!) of per auto (was wel ver) weer huiswaarts.
Hopelijk zijn de weergoden ons de volgende keer ook weer goed gezind!

Albert Boekema