door MAS-ster Noa Botman


Hallo, ik ben Noa. En ik loop stage bij EnHOe sinds oktober.
Om 9 uur verzamelden we allemaal bij Horstkamplaan in Enschede. Daar splitste we ons op in twee groepen om bomen weg te halen rond de vijvers. Ik zelf zat bij de kleine groep die in de buurt van de paarden werkten.
De mensen met de zagen zaagden de grote bomen om en de anderen met snoeischaren knipten de kleinere bomen en haalden de zijtakken van omgehakte bomen af. Toen de eerste boom omviel schrokken de paarden en renden ze naar de andere kant van het veld. Ik zelf had een snoeischaar en daarmee had ik veel zijtakken van bomen afgehaald, ook sleepte ik samen met Lea veel bomen naar de stapels.
Het was aan het begin nog best wel koud maar toen de zon opkwam werd het al snel warmer.
Dat maakte het werken wel een stuk makkelijker.We hadden ongeveer 3 uur gewerkt op deze werkplek voordat we naar de grotere werkplek gingen.
Daar hielpen we de bomen er daar ook weg te halen. En zoals volgens mij elke andere werkdag werden Lea’s sokken weer nat doordat ze door het modder zakte! Gelukkig vond Lea het niet zo erg en kon ze er wel om lachen.

Aan het eind van de stage gingen we naar het bevroren water. Daar deden we alsof we soort van godzilla waren en dat we een ‘onderwaterstad’ overhoop trapten! Het was erg grappig en gezellig. 
Na het werken kregen we nog een kommetje soep en sandwiches. Het was erg gezellig en ik hoop dat de volgende keer ook zo leuk wordt!

Nog een kleine aanvulling van de redactie: We hadden deze dag weer een goede opkomst. Er waren 36 mensen gekomen om de handen uit de mouwen te steken. Het weer was prachtig en vrijwel windstil. Het had gevroren, maar in de loop van de morgen kwam de zon er goed door.
In een geweldige ijver zijn er heel wat bomen omgezaagd. Daarmee zijn rillen gemaakt. We hebben zo weer veel voor de boomkikker kunnen doen!
Na afloop was er een stevige erwtensoep met roggebrood. Gerrit Lutke Holzik, van de naburige manege, was het namens de Stichting Agrarisch Landschapsbeheer Eschmarke (Stalesch), komen brengen.

Nog meer foto's van deze werkdag zijn te zien op onze: website.