door MAS-er Joël Dunsbergen

Om 9 uur verzamelden we ons allemaal weer bij de Witteveenweg we gingen dit keer werken in (je raad het vast al) het Witteveen. We moesten eerst een kilometer lopen naar de werkplek langs veel plassen en door modder.

Dit keer werkten we samen met onze Duitse collega 's die zelf gereedschap hadden meegenomen. Ook was er dit keer een kleine graafmachine. Helaas was er dit keer ook een camera die alles vastlegden en ja echt alles…

We moesten dit keer de heide opschonen door middel van het opruimen van gekapt hout en het steken van kleine dennetjes. Het werk ging naast een zaagwondje verder ongeschonden en goed ook kregen we op een gegeven moment gezelschap van wat wilde koeien die naar ons liepen te loeren. Gelukkig hielden ze wat afstand en gingen ze rustig door met grazen.

Tijdens de eerste pauze kwamen er opeens nog meer mensen aan het waren nog een paar Duitse collega's die wat later waren. Dit was wel fijn want we konden nog wel wat handen gebruiken. Dit bracht ons aantal op ongeveer 50 man.

Het 2e gedeelte gingen we ook wat meer door naar achteren op de werkplek hier was het echter een stuk natter en zat er hier en daar wat moerassig gebied, gelukkig is er niemand weggezakt. Aan het einde van de dag miste er eerst nog een paar gereedschappen. Maar die waren gelukkig weer terecht na dat er nog een groepje aankwam dat wat verderop had gewerkt.


Na dat we eerst weer terug waren gelopen was er helaas voor de mensen van Enhoe nog geen eten dus moest er nog even gewacht worden maar gelukkig kwam de auto al snel. Er zat dit keer alleen geen vegetarische soep tussen wat voor sommige een beetje een probleempje was.
Het was een geslaagde werkdag en het zal nog wel een tijdje duren tot we er weer moeten komen.

 

Nog een kleine aanvulling van de redactie: Wij hebben deze werkdag een recordopkomst van 56 deelnemers geteld. Uit Duitsland waren dit keer ook veel meehelpers gekomen. Via de Biologische Station Zwillbrock was er een groep, maar het heeft daar ook in enkele regionale kranten aangekondigd gestaan. Een groep in een busje met nog een flinke groep van de Nabu uit Borken arriveerde inderdaad wat later. Nog meer foto's van deze werkdag zijn te zien hier op onze: website.

Overigens werden de video-opnamen gemaakt door een cameraman van de regionale omroep ZSOM uit Groenlo. Waarschijnlijk zullen de opnamen binnenkort in het weekjournaal op hun website te zien zijn.
De video van het weekjournaal is te vinden op Youtube. Wij komen vanaf 7:45 minuten.


Verder was nog een merkwaardige vondst. Er is blijkbaar een levendbarende hagedis gevonden, opgespiest aan een tak. De boosdoener zou wel eens een Klapekster geweest kunnen zijn, die ook de gewoonte heeft om prooien op deze manier als voorraad op te spiesen...