door: Katinka Hamming

Ik zal me even kort voorstellen:
Ik ben Katinka Hamming, 49 jaar en woon in Enschede. Ik heb vroeger bij de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) gezeten en daar gingen we vaak in de winter bij een boer de wilgen knotten en aan het einde van de dag kreeg je dan een lekker kom snert voor het werken op zijn land. Machtig mooi vond ik dat altijd, dat zagen. Helaas wordt dat bij EnHoe nog niet gedaan begreep ik. Van Harrie Bruns hoorde ik de enthousiaste verhalen en de foto’s over het werken in bijvoorbeeld het Aamsveen. De zaterdag en donderdagen kwamen me eigenlijk nooit goed uit. Maar nu is er een vrijdag groep: Yeah!


Op vrijdag 18 september voor het eerst meegewerkt met de vrijdaggroep.
In totaal waren we met vijf mensen, waaronder organisator Anton Heuven en zijn vrouw.

Spring Balsemien Ik was blij dat ik mijn laarzen had meegenomen.
Het was behoorlijk sompig daar bij het Smalenbroek.
In eerste instantie vond ik het wel jammer om de Reuzenbalsemien weg te halen. Mooie paarse bloemen (paars is mijn lievelingskleur). Het was niet zwaar lichamelijk werk want de plant was makkelijk uit de grond te halen omdat ie het liefst in waterrijk gebied groeit en redelijk los in de grond wortelt.
Op de derde plek stonden echt heel veel bloemen dus daar gaan we waarschijnlijk de tweede vrijdag weer mee verder. Tenzij het uitgebloeid is en er alleen nog maar zaad in zit. Dan heeft het namelijk geen zin meer: Op het moment dat je de plant aanraakt springt het zaad je om de oren.

Tijdens de pauze mocht ik op een krukje gaan zitten van één van de anderen. Ik had namelijk pas vlak voor vertrek de mail nog eens goed gelezen: laarzen, thermoskan, krukje…. De volgende keer neem ik ook een thermoskan mee want iets warms drinken is ook lekker. Alhoewel ik met mijn appel en boterhammen ook heel ver kwam.
De volgende keer houdt ik mijn smartphone in de broekzak want ik zag een sprinkhaan die ik nog niet eerder gezien had. Met een foto erbij is het makkelijker om het daarna te kunnen determineren en eventueel navraag te kunnen doen bij de insectengroep van de KNNV.
Zoals je ziet zijn insecten één van mijn interessegebieden, die ook vaak terug komen in mijn kunstwerken.
Ik vond het een super ochtend, leuke mensen en lekker gewerkt in de natuur. Maar ’s avonds voelde ik me toch wel krakkemikkig van een ochtend gebukt werken. Moe maar voldaan. Ik ga zeker de volgende keren ook mee! Katinka

Zwam nabij pauzeplek
Zwam nabij pauzeplek
Welke boom is dit?
Machtige boom hier. Maar welke soort is het?