door Marvin Klerkx, MaS'er bij EnHOe (foto's Roy Voortman)


Een leuke eerste stagedag!

Zaterdag 24 oktober was de tweede stage (voor de MaS-ers), maar het was mijn eerste stagedag.
Ik was dus een beetje zenuwachtig in het begin, want ik wist niet wat ik moest verwachten. Maar het was echt heel gezellig en erg leuk.


We verzamelden aan de weg en liepen vandaar naar de plek waar we gingen werken. Daar kregen we uitleg over hoe we een boom het veiligst kunnen omzagen. Dit deden we door zo laag mogelijk ¼ in de boom te zagen; daarna moest je met een hoek van 45 graden daarop zagen; daarna moest je de schors aan de zijkant kapot maken; daarna moest je een centimeter boven het eerst gezaagde stukje aan de achterkant zagen en viel de boom vanzelf om.
Na de uitleg gingen we in groepen aan de slag en werkte we naar elkaar toe ik zat in een groep met iemand die ik al kende en twee onbekende mensen.we hebben goed samen gewerkt. En met alle groepen samen ging het best we snel. Na 1 of 2 uur gingen we pauze houden. 

Luisteren naar de instructeur, met rechts Marvin Klerkx
Luisteren naar de instructeur, met rechts Marvin Klerkx
Zaag-instructeur Jeroen met leerling
Zaag-instructeur Jeroen met leerling


Tijdens de pauze hebben we wat gedronken en gegeten en gezellig wat gepraat. Na de pauze gingen we verder met de houtwal (die al bijna af was) 1 van de redenen dat we de houtwal hebben gemaakt is om er voor te zorgen dat boomkikker en veel andere dieren een veilige plek hebben om te nestelen. In ieder geval na nog een uur anderhalf uur waren we klaar met de houtwal die ondertussen best wel groot was geworden. Naderhand gingen we alle gereedschap en etc. Opruimen. Na dat we klaar waren met opruimen gingen we gezellig voor de liefhebbers champignon soep eten. Het was echt heel lekker en ik was niet de enige die twee keer opschepte. Al met al was het echt leuk, leerzaam en gezellig
 

Aanvulling door de redactie:

Ondanks de herfstvakanties trok deze werkdag 35 deelnemers waarvan bijna de helft jongeren!
Een complete houtwal van zo'n 150 meter lengte hebben we zodoende kunnen afzetten. Van het takkenmateriaal is een lange ril gemaakt. Hierop kan zich braamstruweel ontwikkelen ten behoeve van de boomkikkers die hier voorkomen. Voordat we met dit werk begonnen kregen we nog les: gastinstructeur Jeroen Hesselink was uitgenodigd om ons te laten zien hoe bomen vakkundig om moeten. Na ons werk bracht Karel Roeloffzen weer een lekkere champignonsoep, prima passend bij deze mooie herfstdag.