Mijn naam is Amber Vos. Ik zit in klas 3A van het Bonhoeffer College van der Waalslaan in Enschede.
Bij mij op school doen alle leerlingen van de 3e klas mee aan een maatschappelijke stage (MaS).
Ik heb ervoor gekozen om bij de natuurwerkgroep EnHoe mijn stage te lopen, omdat ik graag in de natuur bezig ben.
Op zaterdag 8 oktober was het dan zover; mijn eerste stagedag. Met een lunchpakket en waterdichte laarzen ging ik ’s ochtends op weg naar de schaapsstal van het Biologische Station in Ahaus (Duitsland). Daar kregen we uitleg over de werkzaamheden voor deze dag. Vanaf de schaapstal gingen we met enkele auto’s verder naar de eindbestemming: het Graeser Venn.


Het Greaser Venn

Daar aangekomen werden er handschoenen en gereedschap uitgedeeld. In hoogvenen is verdroging een probleem. Daarom moeten er bomen, vooral berken, worden weggehaald zodat deze niet al het water gebruiken die het veen nodig heeft. Er lopen daar al veel schapen om de ongewenste planten op te eten en de hei bij te houden, maar als de boompjes eenmaal te groot groeien kunnen de schapen ze niet meer eten en moeten ze door mensen weggehaald worden.
4 jongens om 1 boompje om te zagen...Even pauzeren

 

Met handzagen of knipscharen gingen we de bomen te lijf. Met een heleboel vrijwilligers, zowel Nederlanders als Duitsers, was het resultaat daarvan na enkele uren goed te zien. De bomen waren weg en er lagen her en der grote stapels met takken, struiken en bomen.
Na al dat harde werken gingen we terug naar de schaapstal en hadden we een gezellige barbecue met worstjes van de schapen, broodjes en salade.
Ik vond het een erg leuke en leerzame dag en heb naar mijn idee een goede stageplek gevonden.
Tot de volgende keer!