door Marijn Buitenweg
Ik ben Marijn Buitenweg, ben 14 jaar oud en één van de MAS’ers bij EnHOe.

Ik zit in de derde klas (atheneum) op het Bonhoeffercollege (locatie Bruggertstraat).
Mijn hobby is gamen, dus om nog een beetje buiten te komen (en omdat ik geen zin had om bejaarden te voeren in het verzorgingshuis) leek het me wel een goed idee om stage te gaan lopen bij EnHOe.
Op zaterdag 4 februari gingen we werken op het eeuwen oude boerenerf De Kuper. We gingen ons uitleven op een mooie volledig dichtgegroeide houtwal.


De boom moet doormidden gezaagd

Het idee was dat we de houtwal eerst uit zouden dunnen om daarna de overgebleven meidoornboompjes half in te zagen en naar de grond toe te buigen. De bedoeling was er weer takken gaan groeien uit de stammen van die boompjes zodat ze een haag vormen.
Ook deze moet doorgezaagd worden

 

Aan het eind zouden we al het hout op een mooie berg gooien en in brand steken.
In de praktijk ging vooral het uitdunnen van de houtwal goed. Al het hak, zaag en snoeiwerk verliep zonder al te grote problemen, maar ik had toch wel het gevoel dat we iets te veel bomen omzaagden.

 

Snoeien met een zaag op een steelDit klopte ook wel, maar er was niet erg veel keus, veel bomen waren gewoon te dik om goed om te kunnen klappen. Hierdoor werd de haag op de houtwal vrij karig, maar het was tenminste niet meer zo over bebost als eerst.

 

Al toen we nog bezig waren met het laatste snoeiwerk hadden we al een mooi brandstapel opgebouwd, maar toen kwam het lastigste, het vuur aansteken.

 

We bleven maar proberen, maar het lukte niet. Er hebben zelfs nog wat mensen met een bladblazer (en heel veel geduld) gestaan, in de hoop dat het ooit nog iets zal worden…

 

Maar het lukte niet het hout was te nat waardoor het alleen brandde als je er constant een bladblazer op richtte, en zelfs dat werkt niet langer dan een uur.

 


Aan het eind kregen we heerlijke soep om weer een beetje op adem te komen en het grote succes van het vuur na te bespreken.
Genieten van de huisgemaakte soep na afloop

Al met al was het een nuttige en gezellige dag!

Marijn Buitenweg.