door: Erik Rolevink met foto’s van Dirk Brandt

Op zaterdag 28 oktober hadden we ook nog onze jaarlijkse “Duitse Dag” kunnen inpassen. Met dank aan Christoph Rückriem van het Biologische Station Zwillbrock. Met 17 Duitse en 19 Nederlandse deelnemers waren we dit keer bijna in evenwicht. De Duitse NABU-ploeg van Rolf Souilljee ging aan de slag met motorzagen. In het Venn werden grote dennen daarmee aangepakt. Wij hielden ons bezig met de iets kleinere bomen. Alle afgezaagde takken werden weer volgens de NABU methode onder een paar vliegdennen gestapeld. De bedoeling is dat het Graeser Venn zoveel mogelijk verlost wordt van bomen die veel water verdampen en daar bijdragen aan de verdroging. Het moet straks weer een echt zompig veen worden.


Na afloop van het werk keerden we terug naar de schaapsstal voor onze traditionele barbecue. Een van de FÖJ-studenten ging braadworstjes grillen en die gingen er weer prima in.

 

In een Biologisch Station -zoals Zwillbrock- kunnen Duitse jongeren, na hun middelbare school, een Freiwilliges Ökologisches Jahr (FÖJ) doorbrengen voordat ze beginnen met een studie biologie aan een universiteit. In Zwillbrock kunnen ze dan alvast kennismaken met de praktijk van het natuurbeheer en -niet te vergeten- het roosteren van Moorschnuckengrillwürstchen.