door Erik RolevinkVaandrig Leppink Groep aan het werk bij poel 29  (foto: Roy Voortman).

Op 3 november hebben zo’n 16-duizend (!) vrijwilligers zich ingezet voor de natuur op meer dan 600 plekken in Nederland. Een nieuw record voor de Landelijke Natuurwerkdag.

Op onze speciale boomkikkerlocatie Zuid Esmarke kwamen zo’n 80 deelnemers meedoen: jonge en oude EnHOe-ers, MaS’ers, scouts van VLG, vrijwilligers van de natuurwerkgroepen Ecozone Glanerbrug en van A Rocha, mensen van de Gemeente Enschede met o.a. wethouder Van Houdt, de Overijsselse gedeputeerde voor het landelijk gebied Hester Maij, mensen van Overijssels Landschap met o.a. directeur Jacob van Olst en nog andere gasten met hun kinderen.
 
Na de ontvangst op erve Varvik met koffie en krentenwegge en de (te) lange toespraken konden de deelnemers op pad. In vier ploegen werd er gewerkt om het leefgebied van de boomkikkers te verbeteren. Er zijn vijf poelen aangepakt en er is een ril gemaakt aan de rand van basisbiotoop Allemansveald.
 
In de pauze was er weer genoeg te eten en te drinken. Stichting Agrarisch Landschapsbeheer Eschmarke (StalEsch) had gezorgd voor erwtensoep en roggebrood met spek en de wethouder trakteerde op saucijzenbroodjes.
 
Na de pauze was er voor de kinderen gelegenheid om de koeien en kalfjes te gaan bewonderen bij de familie Varvik. De werkploegen gingen verder met twee poelen in de houtwal. Om kwart over twee klonk het signaal voor de aftocht. Op erve Varvik namen we afscheid van elkaar en werden nog wat bloembolletjes uitgedeeld, een kadootje van de landelijke organisatie. Een zonnige en bijzonder geslaagde Natuurwerkdag in de Zuid Esmarke zat er weer op.