door: MaS’er Jahrell Gibbs met foto’s van Dirk Brandt

9 maart was de laatste werkzaterdag van EnHOe dit seizoen. Naast de vrijwilligers helpen ook jongeren mee die bij EnHOe hun maatschappelijke stage lopen. Ik ben zelf ook een van de stagelopers en sloot dit seizoen best laat aan maar heb alsnog mijn 30 uren vol gemaakt. Ik zou deze stage zeker aanraden aan anderen. Het is een van de beste natuurwerkgroepen in de omgeving omdat ze zorgen voor gereedschap, veiligheid (helmen, veiligheidsbrillen, handschoenen) en op het eind een heerlijk kopje soep. Ik vond het een leuke en leerzame stage omdat ik veel heb geleerd over de natuur en het verzorgen daarvan. Helemaal omdat ik zelf -denk ik- nooit gekozen zou hebben voor EnHOe omdat ik  er totaal niet mee bekend was.


Wat hebben we op 9 maart gedaan? We zijn vertrokken naar de Vlijertse Meden. Dat is een klein landgoed en eigendom van Jan Deterd Oude Weme. Hij wil dit landgoed graag insectvriendelijk maken en dat doe hij door het uitzaaien en aanplanten van voedselplanten. Om insecten, onder andere de Weidebeekjuffers (insecten die daar voorkomen) aan te trekken moeten deze voedselplanten goed kunnen groeien en op het landgoed stonden te veel hoge Elzen en Wilgen. Omdat ze te hoog zijn is er teveel schaduw waardoor de voedselplanten niet kunnen groeien. De eigenaar heeft de werkgroep EnHOe daarom om hulp gevraagd.
Er waren twee plekken waar Elzen moesten worden geknipt en gezaagd, we moesten alles aan de beek-kant afknippen en deze aan de andere kant van het prikkeldraad op takkenrillen neerleggen. Een groot deel van de prikkeldraad kant moest ook weg. We gingen later met een klein groepje op een andere plek nog een paar boompjes afzagen en afknippen. Het hout dat wij gekapt hebben wordt gebruikt voor het bouwen van het Twentse paasvuur.


Naschrift (Erik): er is deze dag samengewerkt met de vrijwilligers van IVN Oldenzaal-Losser, in totaal waren we met 29 vrijwilligers in het veld. De hele ochtend zonder een spatje regen! De nacht tevoren had het nog zwaar geregend en na de middag gingen de sluizen helemaal open en verregende het hele verdere weekend. Goed getimed dus :-)