door: Sjoerd de Jong (maatschappelijk stagiair)
21 September was mijn eerste stagedag bij EnHOe. Ik zal mij even voorstellen ik ben een van de MaS’ers. Het was een hele nieuwe ervaring om samen met een groep vrijwilligers de natuur een handje te helpen. Ik ben er erg blij mee dat deze stageplek mij is aangeraden op deze manier kan ik meer leren van de natuur en het onderhoud die erbij hoort. Ik heb weer veel zin in de volgende stagedag. 

Deze keer zijn we op Varviksveld bezig geweest. Hier komen we vaker voor onderhoud. Dat is onder anderen zo omdat het een van de laatste heidegebieden is in dat deel van Enschede. In het eerste deel zijn we begonnen met het maaisel opruimen. Er is namelijk een paar dagen eerder gemaaid. Het opruimen was erg vermoeiend. Het grootste deel was bezig met het opharken van het maaisel, anderen hebben met kruiwagens het maaisel opgeruimd en naar de berm gebracht. 

Daarna was het pauze tijd. In deze tijd heb ik wat gesprekken gehad met anderen vrijwilligers. Na de pauze zijn we bezig gegaan in het anderen deel van het veld, hier moest nog wat maaisel opgeruimd worden. De overige, waaronder ik, zijn bezig gegaan met de jonge berkjes weg te halen zodat ze niet de boel overgroeien en de heide verdrijven. We hebben tussen het tweede deel nog een kort leermoment gehad, in dit moment heeft Erik ons wat verteld over de vegetatie in de heide. We hebben ook het effect van plaggen gezien. Aan het einde was er nog lekker soep voor ons geregeld waar ik erg dankbaar voor ben.