door: Silvia Meijran

Op zondagavond 9 mei jl., hebben wij met een groep van EnHOe de boomkikkers in de Zuid-Eschmarke en de Broekheurne geteld. De boomkikkers zijn natuurlijk uniek voor dit gebied, ze zijn felgroen en hebben een unieke zwarte zijlijn op hun lijfje. Het zijn de mannetjes die we tellen want deze lokken de vrouwtjes met hun herkenbare roep zodra de schemering inzet in de avond. Dat doen ze natuurlijk om te kunnen zorgen voor het nageslacht. De vrouwtjes die hoor je dus niet.

Hieronder een foto die ik gemaakt heb van een boomkikker die we tegenkwamen op een werkochtend van de vrijdaggroep, vorig jaar. Rechts een verspreidingskaartje van de Boomkikker in Nederland (bron: RAVON)
Het geluid van een roepende boomkikker kun je hier horen.
De Boomkikker wordt ook als thermometer gezien als het gaat over de kwaliteit van de natuur, vooral ook in agrarische gebieden. De Boomkikker is namelijk kritisch als het gaat om zijn leefomgeving. We kunnen stellen dat als het goed gaat met de Boomkikker het ook goed gaat met veel andere soorten in het gebied.
Na een korte en interessante inleiding op het beginpunt werden wij in twee groepen verdeeld. Het begon inmiddels te schemeren en al snel hoorden wij de boomkikkers roepen terwijl wij naar de eerstvolgende poel fietsten. Ik zat in de groep van Erik en dus gingen wij eerst naar het Holziksveald.
Het was nog redelijk licht, dus mochten wij nog wat rondkijken bij deze poel en dat deden wij allemaal, natuurlijk in de hoop een boomkikker te kunnen zien. Maar helaas is dat toen niemand van ons gelukt. We hebben samen het aantal roepende boomkikkers geschat en Erik heeft ze netjes voor ons genoteerd. Zo zijn wij steeds langs de route verder gereden van de ene naar de andere poel en hebben samen besloten hoeveel boomkikkers wij hoorden en dit werd weer genoteerd. Dit gold ook voor de groep van Anton.

Het was heel bijzonder om in het donker door de natuur te fietsen. We hebben dan ook naast het luisteren naar de prachtige concerten van de boomkikkers ook veel ander moois gezien en gehoord dat de natuur te bieden heeft.
Aan het einde van deze prachtige avond hebben wij met onze groep nog bij een laatste poel in een wei in de Zuid-Eschmarke geluisterd en geteld. Met een borreltje, dat door één van de deelnemers was meegenomen, proostten we op de goede afloop van een zeer gezellige avond. Tijdens de wandeling terug naar onze fietsen bleek dat iemand eerder al grote koeien met beste horens (waarschijnlijk stieren) gezien had in het bosschage van deze weide…. Met een wat snellere pas zijn we toen teruggegaan naar onze fietsen en hebben inderdaad de grote stieren nog even bekeken, maar dan wel van de andere kant van het draad.
Het was wat mij betreft een fantastische avond, ook wat betreft de geweldige resultaten van het boomkikkers tellen. We hebben veel moois gehoord en gezien, het was gezellig, een bijzondere ervaring en wat was het die avond warm!! Het enige vervelende aan deze bijzondere avond waren de muggen en dat deze avond alweer zo snel voorbij was.

Dankjewel Anton en Erik voor een geweldige ervaring.
Groetjes, Silvia Meijran.