Onze Donderdaggroep was de afgelopen weken bezig op Hof Espelo, het landgoed waar EnHOe op 2 november 2002 ontstaan is. Destijds werd de Amerikaanse vogelkers daar al aangepakt en ook nu nog is men hier mee bezig. Dat wil zeggen: voornamelijk de nazorg van de bestrijding, het verwijderen van uitlopers en zaailingen. Grote vogelkersen worden alleen nog weggezaagd in de bosranden en niet meer - zoals vroeger - in het bos zelf. Haal je immers zo’n grote boom weg dan ontstaat er een open plek met veel licht: een ideale plek waar jonge vogelkersen massaal gaan opschieten.
Op 15 september werd er o.a. gewerkt in de houtwal langs de Eschbeek achter boerderij Voogd, vlakbij de markesteen die daar ligt op de scheiding van Lonneker en Groot Driene. Deze steen moest natuurlijk ook weer even bekeken worden.

Vrijwillgers leggen markesteen blood; machine graaft sloot; duiker in de aangelegde sloot

Op Hof Espelo wordt momenteel met groot materieel gewerkt aan het verondiepen van de Eschbeek. Daarmee moet de toenemende verdroging op het landgoed worden aangepakt.
Dit alles gebeurt in het kader van de ZON-maatregelen (Zoetwatervoorziening Oost Nederland). De beekbodem wordt opgehoogd met leem en hier en daar worden kleine stuwtjes aangebracht. Ook zijn er nieuwe duikers gemaakt en beschoeiingen aangelegd van veldkeien. De Dunnewind Groep uit Ommen doet de uitvoering van deze werkzaamheden,
hier vind je meer foto’s hiervan.