door: Anton Heuven

Hier een berichtje van onze groep. We begonnen vroeg deze zomer, en met mediterrane temperaturen. Eerst hulst weghalen op De Weele en daarna hebben we ons gestort op de vogelkers op Hegeveld 3, aan de Ontginningsweg, letterlijk en figuurlijk geen doorkomen aan. Tussendoor ook nog even op de Schaapskamp aan het werk geweest maar daar ontstond het idee dat dat werk heel geschikt voor de Landelijke Natuurwerkdag zou zijn.

Dit jaar voor ons nieuw - maar super geslaagd - was de natuurwerkweek in samenwerking met de familie Buyvoets, die hun kamp op de Voshaar hadden opgeslagen. Dit betekende een héle week werkochtenden: maandag hulst verwijderen op De Weele, dinsdag op het Usselerveen vogelkers nazorg, woensdag op Zonnebeek dennen verwijderen op de Voshaar, donderdag op Zonnebeek berken verwijderen en afsluitend vrijdag eerst heide opschonen op Hegeveld 2, en daarna in de schaduw vogelkers verwijderen op Hegebeek 3. De hele week liep de temperatuur op tot dik dertig graden! Vele Buyvoets’-en namen na afloop van de werkochtend dan ook een frisse duik in het Rutbeek om zich van de viezigheid en het zweet te ontdoen.

Vrijwilligers zitten samen op bankjes koffie te drinken in de pauze

Pauze op de Voshaar tijdens onze natuurwerkweek

De werkochtenden zorgden voor een mooie groepsdynamiek. We hebben een héle gezellige week met elkaar doorgebracht. Wat ons betreft doen we dit volgend jaar weer (of misschien zelfs uitgebreider)!

Op dit moment helpen we de woensdaggroep een enorme poel op het Zonnebeek vrij te zetten van wilg. Een grote klus en het moet rap want de poel staat nu nog droog. Een nieuw lid, die in zijn werkzame leven F16’s vloog (en dat soms nog doet) plaatste de volgende opmerking: “Als ik hier een bom naar beneden gooi is het hout weg, de poel uitgediept, én de grond verspreid … Wat doen we toch moeilijk!”  
In ruil daarvoor gaat de woensdagroep ons weer helpen het oerwoud aan vogelkers te verwijderen op Hegeveld 3. Mooie deal toch?