door: Anton Heuven

Een bericht van onze vrijdaggroep.
Op het Hegeveld (voor de kenners: Hegeveld 3) zijn we bezig om het perceel van Amerikaanse vogelkers te verlossen. Van de 5 bomen die je er ziet zijn er wel 3 vogelkersen.
Na aanvankelijk de traditionele methode te hebben gevolgd (schillen en omzagen of geheel uitgraven), zijn we nu overgegaan tot andere methoden: zoals het maken van ‘pruikenbomen’.
In het Usselerveen hebben we al geëxperimenteerd met deze methode en het resultaat lijkt goed. Deze methode houdt in: de boom schillen en ruim boven kniehoogte afzagen. Doordat er dan minder licht op de bodem komt krijgen zaailingen geen kans. De jaren erop hoef je alleen het geschilde deel te controleren en eventueel bij te werken. De boom zal daarna spoedig afsterven. Bijkomstigheid: veel leden van onze groep zullen volgende winter weinig gas nodig hebben 😊

Op de eerste foto zien we twee kleine dennenappeltjes met daaruit groeiende paddenstoeltjes, slecht te fotograferen zo klein waren ze. De dennenappeltjes zijn gevonden door de kleindochter van Geert Bekkering, tja een kind heeft scherpe ogen. De tweede foto is genomen van het pruikenboom-experiment in het Usselerveen; opvallend is dat er weinig zaailingen zijn.

Paddestoelen die groeien uit een denneappel en stammen Vogelkers met een kroon van uitlopers met groene bladeren