door: Sander Veger

(maatschappelijk stagiair)

Op 15 december ging ik weer mee met de werkgroep EnHOe. Negen uur verzamelden we bij de Welmerweg. Mijn moeder en ik gingen met de auto. De weersvoorspellingen waren niet zo goed.

We waren met ongeveer 20 mensen. Dit keer gingen we naar het terrein ten zuiden van de Buursebeek. Daar gingen we jeneverbesstruiken (wakels) vrij maken van vuilbomen. Dit terrein is van Staatsbosbeheer. Een knap staaltje samenwerking van natuur monumenten en SBB.


Aan het begin kregen we uitleg over wat we gingen doen door een stagiaire van Staatsbosbeheer. We begonnen bij een 'oerwoud' van vuilbomen. En al snel brak de zon door. Het is gek om te zien dat een omgevallen en dood gewaande boom gewoon nieuwe takken vormt, en ons vreselijk in de weg zit. Na twee uur zagen en knippen was dat stuk eindelijk klaar. Net op tijd, want toen was het tijd voor de pauze. We hebben heerlijk in de zon gezeten.

Harreschans-SBB-werkdag15-12-12
Daarna gingen we, gesterkt door koffie en chocolademelk, weer aan de slag. Want jeneverbessen kunnen niet tegen volledige beschaduwing, krijgen bomen de overhand, dan verdwijnt de jeneverbes langzaam. Het is dus belangrijk dat we de vuilbomen weghalen. Ik heb vooral vogelkers en de grove den omgezaagd.

Het gezaagde hout moesten we op wallen leggen. Zodat vogels en andere dieren daarin konden schuilen, eten zoeken, en dat soort dingen.

Bekermos Rode heidelucifer
Bekermos
Rode heidelucifer


In dit gebied was al eerder gewerkt, en moesten we soms echt zoeken om vuilbomen te vinden.
Ik vond het leuk om door de hei rond te struinen. Mijn moeder zakte nog weg in een vossenhol. Ook hebben we mooie mos soorten gezien.

De soep was ook erg lekker. Deze keer konden we kiezen uit vleessoep en eiersoep, er was genoeg om van beiden te kunnen proeven.