door: Lennart Hoek
(maatschappelijk stagiair)

Vandaag gingen we weer in het Aamsveen werken. Ik ging daar samen met mijn vader naar toe, om 9 uur beginnen.
Wij kwamen met de auto, anderen met de fiets. We werkten deze dag met ongeveer 20 mensen, en we moesten zagen, steken en knippen. Ik heb veel gezaagd en ook wat geknipt. Na een tijdje gingen we pauze houden.
Erik vertelde dat er verderop in het weiland een dode haas lag. Ik ging kijken, en er lag inderdaad een dode haas.

Waarschijnlijk was hij nog maar een paar dagen dood. Dit konden we zien omdat het dier er nog heel gaaf uitzag. Hij had zijn ogen open, en dat was wel een beetje eng. Later ging ik nog kijken samen met een paar andere kinderen. We hebben het beest met behulp van een stok omgedraaid, om ook de andere kant te kunnen bekijken. Daar heb ik meerdere foto's van gemaakt met mijn mobiel:

 

Vervolgens gingen we eerst weer verder met ons werk. Ik zag iemand met de dode haas lopen. Er werd me gevraagd of ik misschien de haas vast wilde houden, zodat anderen daar een paar foto's van konden maken. Dat heb ik gedaan,
zie foto:


Ik had mijn werkhandschoenen aan, dat vond ik wel fijn. Het is toch een beetje eng, zo'n dood dier. Ik vond de haas zwaar. Ik weet niet hoeveel hij woog. De waarschijnlijke doodsoorzaak was dat de haas met zijn hoofd tegen een paal is geknald en daarbij zijn nek heeft gebroken. Degene die de haas had opgepakt ging de haas meenemen, om hem op zijn school te gebruiken voor een soort oertijdkamp, wat ze daar gingen namaken. Hij zou de haas gaan opensnijden, zodat anderen ook de ingewanden zouden kunnen zien. En hij ging de haas dan ook villen, de huid wilde hij ook voor dat kamp gebruiken.

Ik vond ook nog een deel van een reeënskelet, daar heb ik wat van meegenomen naar huis. Dat hebben we uitgekookt, zodat het nu schoon is. Het is de kop van een ree, met de bovenkaak en onderkaak met tanden en kiezen erin. Eén kies viel er uit, en meerdere kiezen zitten los.

Na 13 uur gingen we allemaal weer naar huis, het werk was ongeveer af. Het was weer een leuke dag.

Groeten van Lennart Hoek (12 jaar).